توی میدون نقش جهان، کنار سماور مسی غولپیکر یه حاج اکبر همیشه نشسته و بادوم میفروشه. اهالی محل حاجی بادومی صداش میکنن. با این که دکون نداره و دست فروشه، اما خداروشکر اوضاع کسب و کارش خیلی سکهاس. حالا شاید بپرسی چرا مغازه نداره، راستش حاج بادومی ما یکم ذهن اقتصادی متفاوتی داره. میگن خسیسه اما خب… نمیدونم. بگذریم.
حاجی یه روزی که نشسته بود زیر آفتاب پائیز و چای میخورد گفت :«درسه اینجا نقشی جهانه و نصفی جهانه و از همه جا دنیا این خارجیا میان و ازم خرید می کونن، اما کاشکی میشد همین آدما وقتی میرسیدن به شهری خودشونم هروقتی بادوم میخواسَن به من سفارش میدادن. عا اینطوریا میتونم تجارتی جهانی خودمو راه بندازم» (با لهجه اصفهانی بخونید) تیز و فرز بلند شد رفت پیش محمود، پسر جوونی که شاگردِ گلیم فروشی بود.
گفت: «محمودی می گما اون رفیقد بود اینجا شاگرد بود و بعد رفت دکونی بزک دوزکی (فروشگاه لوازم آرایشی) زد. چیطوری تو گوشی دکون وا کرده؟»
محمود گفت: «حجی فروشگاه اینترنتی زدش یعنی براش سایت طراحی کردن مشتری هرجا ایران باشد جنسو اونجا میبیند و میگد براش بفرستن.»
حاجی پشت چشم نازک کرد و پرسید: «چندی؟» (یعنی چقدر براش خرج برداشت؟)
محمود چندتا کیف گلیمی آوزیون کرد پشت ویترین و گفت: « فکر کونم 20 تومن اینا شد.»
حاجی دادش بلند شد و گفت: «بیسسسسست میلیون تومن؟؟؟؟»
سه چهار روزی گذشت و نوهی حاجی، گلپرخانوم یه اپلیکیشن سایت ساز پیدا کرد برای باباحاجی و بعدش باهم یه سایتی طراحی کردن. تمام قیمتش شد 2 میلیون تومن. حاجی پیش خودش گفت: « بفرما 18میلیون پولمم موند تو جیبم این طراح سایتا خیلی پول الکی میگیرنا.»
داستان حاجی رو همینجا نگهداریم. فقط اینو بهتون بگم که حاج بادومی، دو ماه پیش اومد آژانس دیجیتال مارکتینگ کاغذ و ما براش یه سایت وردپرسی طراحی کردیم. متاسفانه نه تنها 20 میلیون بابت طراحی به ما پرداخت کرد، بلکه حدود 12 میلیون هم خورد خورد برای همون سایتی که خودش و گلپر با سایت ساز طراحی کرده بودن خرج کرده بود و کلیام مشتری عصبانی و ناراضی مونده بود رو دستش! حالا ببینیم ایراد این سایت سازها کجاست؟
سالهای قبل اگه قرار بود سایتی برای کسب و کار خود داشته باشید، استفاده از CMSهایی مثل وردپرس یا کدنویسی کردن، تنها دو راهی بود که سر راه شما قرار میگرفت. (همین اول بحث میگم هیچ راه درستی به جز این دو گزینه وجود نداره.) اما سالهای اخیر سر و کلهی شرکتهایی پیدا شده که سایت و اپلیکیشن سایت ساز رو در اختیار مخاطب قرار میدن که با مشخص کردن چند پارامتر، یک سایت طراحی میکند. هزینه استفاده از سایت ساز، در مقایسه با طراحی سایت با وردپرس یا کدنویسی کردن سایت، خیلی پائینتر به نظر میرسه. اما این ارزونی بیحکمته؟
هر سایت به یه هاست (فضای اینترنتی برای اطلاعات شما. مثل یک مغازه با متراژ مشخص) و یه دامنه (مثل آدرس مغازه) نیاز داره و این اولین مخارجیه که در طراحی سایت چه به صورت کدنویسی و چه وردپرسی پرداخت میکنید. این هزینه برای سایت سازها حذف شده. شما دامنه و هاست اختصاصی خودتون رو ندارید. این مورد در آینده دردسرهایی برای شما داره.
هزینه خرید یه قالب، در سایت های وردپرسی و کدنویسی، تیتر بعدی مخارج طراحی سایت هست. هر قالبی که خریداری بشه یک لایسنس داره که فقط و فقط برای یک دامنه مشخص امکان استفاده داره. مثلا شما نمیتونید قالب زفایر رو تهیه کنید و یکبار برای سایت فروشگاه لباستون استفاده کنید و یکبار دیگه برای سایت رزومه یا شرکتتون! این هزینه برای سایتسازها وجود نداره چون تعداد قالب ها محدود هست و این لاسنس محدود نشده.
هزینه دستمزد طراح سایت رو پرداخت نمیکنید چون خودتون این کار رو انجام میدید. پس همین مبلغ کمی که توی داستان حاجی بادومی به شوخی اون رو 2 میلیون بیان کردیم بابت چه کاری پرداخت میشه؟ بابت هزینههای هاست و دامنه مرکزی شرکت مورد نظر و یه سایت مرکزی که به طوری برنامه نویسی شده که بر اساس خواست و اقدامات شما، سایتی طراحی کنه.
شما چرا به سایت نیاز دارید؟ برای ارتباط بهتر و موثرتر و سریع تر با مشتری! اگه هر لحظه سایت شما دچار اشکال بشه، علاوه بر خودتون که مدام درحال هزینه کردن وقت و اعصاب و پول هستید تا سایت رو درست کنید، مشتری ها اصلا به مرحله پرداخت نمیرسن، بلکه اعصابشون خورد میشه و میرن سراغ رقیب شما که سایت حرفهای داره. حالا رو هوا حرف نزنیم و ببینیم این مشکلات که میگیم دقیقاً چی هست:
توی جمله اول اینو ذکر کنم که خیلی از سایت سازها، امنیت رو اولویت خودشون قرار دادن و تدابیر خوبی هم دارن. اما نه همه! بنابراین اگر هم به هر دلیلی تصمیمتون این شد که از سایت ساز استفاده کنید، اونی رو انتخاب کنید که از همه نظر مسیرهای سایت شما رو امن میسازه.
هر سایت به صورت طبیعی یک دامنه و یک هاست داره. اما وقتی از سایت ساز استفاده کنید هاست و دامنه شما بخشی از سایت مرکزی هست. (هاست شما میتونه اختصاصی یا اشتراکی باشه و هاست اشتراکی که از شرکت های فروشنده هاست میخرید هیچ مشکلی نداره.)
وقتی وارد سایت خودتون میشید، حس میکنید مثل یک مهمان ناخوانده توی خونهای هستید. هرچیزی که بخواید به سایتتون اضافه کنید، باید اجازه بگیرید و صاحب خونه (سایت مرکزی) میگه: «خب، حالا که اومدید، حتماً باید بر اساس قوانین من بازی کنید. هر کاری میخواید بکنید، باید از من بپرسید!»
دیگه اینجا کارها به سختی پیش میره. نمیتونید یک لحظه فکر کنید که «آه، الان یه چیزی رو اضافه کنم به سایتم.» اون دیکتاتور سایت ساز بهتون میگه: «باید صبر کنید تا من اینو براتون انجام بدم یا اجازه صادر کنم تا خودتون بتونید انجام بدید.»
همه مشکل به این مورد خلاصه نمیشه و باگ اصلی اینجاست که اگه سایت مرکزی به مشکل بخوره، حالا شما هم میوفتید توی دردسر. باید در سایتتون رو تخته کنید تا وقتی که مشکل سایت اصلی برطرف بشه. البته این مشکلات شاید کمتر از یک روز برطرف بشه اما اگه دقیقاً توی بازه زمانی که شما کمپین برگزار کردید یا برای فروشتون تبلیغات انجام دادید این اتفاق رخ بده، عملاً ضرر مالی میکنید.
در کل، استقلال خیلی مهمه. حتی یه سایت هم داره حق استقلال داره! شما حق دارید که کنترل کامل داشته باشید رو سایتتون.
سایت شما چه فروشگاهی باشه و چه خدماتی، نیاز داره که سئو بشه تا توی اولین جایگاه های گوگل قرار بگیره و مخاطب راحت به شما دسترسی پیدا کنه. بذارید سادهتر بگم:
سئو، مثل حرکات رزمی سایتتونه که میخواید به وسیلهی اون دشمنانتون، یعنی رقبا در جستجوهای گوگل، رو شکست بدید. حالا اینجا سه حرکت داریم: سئو داخلی، سئو خارجی، و سئو تکنیکال.
برای سئو خارجی مشکلی ندارید و متخصص سئو سایت شما دستش بازه ولی سئو داخلی و تکنیکال کمی پیچیدهتره. سئو داخلی مثل حرکات داخل رینگه، باید کدنویسی، ساختار صفحات، و محتوا رو به شکلی بهینه تر انجام بدید. سئو تکنیکال مثل فنون مخفیه که برای استفاده ازشون باید دقیق و متخصص باشید. حالا مشکل اینجاست که بعضی از سایت سازها، حرکات سئو تکنیکال رو نمیدونن یا حتی اگه بدونن هیچ کنترلی روی اجرای این حرکات ندارن. به عبارت دیگه، شما هیچ قابلیتی برای یادگیری و استفاده حرکات پیچیده و باحال توی مبارزه با رقبا ندارید!
حتی اگه شما میخواستید کمی دست و پا شکسته و تلاش کنید، هاست ضعیف این سایت سازها مثل یک دیوار مقاومه که نمیذاره به مقصدتون برسید. بهتون اجازه نمیده سرعتی مناسب رو تجربه کنید. باید از پلنهای گران قیمت و پرمیوم استفاده کنید که این خودش هزینهی دوباره و دوباره هست!
در نهایت، سئو تبدیل به یک چالش بزرگ میشه و شما حتی نمیتونید بهترین استفاده رو از ابزارهای سئو ببرید.اینجاست که شما متوجه میشید استفاده از سایت ساز با قیمت ارزون، در حقیقت بزرگترین ضرر مالی شماست. چرا؟ چون سایتتون اصلا به فروش درست و حسابی نمیرسه.
noindex، پارچهای سیاه روی تلاشهای شما!
زمانی که تصمیم میگیرید برای کسب و کارتون یه سایت داشته باشید، قطعاً اهداف بلند مدت دارید. این سایت حداقل باید 5 تا 10 سال برای شما کارایی داشته باشه. طی 5 سال هم شرایط شغل شما تغییر میکنه و نیاز دارید سایت رو ارتقا بدید یا امکاناتی رو بهش اضافه کنید. حالا اگه سایت شما با سایت ساز طراحی شده باشه، دوتا راه دارید:
راه اول اینه که سایتتون رو فراموش کنید و از اول یه سایت جدید بسازید.
راه دوم اینه که از پشتیبانی درخواست کنید تا تغییر مدنظرتون رو اعمال کنه. درصورتی که سایت شما زیر ساختِ اون تغییر رو داشته باشه، باید یه هزینهای پرداخت کنید تا براتون انجام بدن. حالا شما سالی چندبار نیاز دارید که تغییرات داشته باشید و سالی چندبار باید چنین هزینهای رو پرداخت کنید.
فرقی نداره سایت رو کدنویسی کنیم یا با وردپرس طراحی کنیم یا سایت ساز، هر سایتی با مشکلاتی مواجه میشه که باید سریع برطرف بشه. حالا شما اگه سایتتون رو با سایت ساز بسازید، وقتی به مشکلی بخورید، باید با پشتیبان تماس بگیرید که مشکل رو حل کنن. تا زمانی که پشتیبان به شما جواب بده و این ایراد رو بررسی کنه و برطرف کنه باید صبوری کنید.
حاجی بادومی اومد دفتر ما و گفت که اون شرکت سایت ساز جمع شده و الان سایت بادوم فروشی حاجی هم پریده. کلی از مشتریهاش رو هم از دست داده چون هر بار که میخواستن خرید کنن، یه طرف سایت خراب شده بوده و مشتری کلافه میشد.
ما برای حاجی یه سایت وردپرسی ساختیم، انواع بادومهایی که داشت رو به عنوان محصول تعریف کردیم. سیستم قیمت گذاری رو هم با ووکامرس ساختیم تا خودش به راحتی بتونه قیمت محصول رو عوض کنه، موجودی انبار رو چک کنه، گزارش سالیانه از مقدار فروشش رو داشته باشه و به راحتی بدونه کدوم کالا بهتر فروش رفته. یه پکیج عکاسی محصول هم به حاجی اشانتیون دادیم تا با خیال راحت هزینه طراحی سایت رو پرداخت کنه.
شما هم اگه یه سایت لازم دارید برای کسب و کارتون، یک بار برای همیشه هزینه کنید و کار رو به کاردان بسپارید.
1 Comment
اتفاقا منم همین اشتباه رو کردم ، ده میلیون پولم رفت ، الان میخوام دوباره برای سایت طراحی کنن